VRINDAVAN KEYİFLERİ I

Sri Caitanya Mahaprabhu, Krişna’nın Kendisidir, fakat günümüz Kali-yuga çağında Tanrının adlarının topluca zikredildiği sankirtan hareketini başlatmak üzere bir adanan formunda belirdi: Hare Krşna, Hare Krşna, Krşna Krşna, Hare Hare / Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare.

Sri Caitanya Mahaprabhu Srila Rupa Goswami ile Prayag’da karşılaştı ve onu adanmışlık hizmetinin tatlılığında eğittikten sonra kayıp kutsal yerleri kazıyıp ortaya çıkarması, Deiti hizmetini yerleştirmesi ve Tanrılığın Yüce Şahsiyeti Krşna’ya yapılacak adanmışlık hizmetiyle alakalı kitaplar yazması için ona Vrindavan’a ilerlemesini emretti. Sonradan Rupa Goswami’nin erkek kardeşi Sanatana Goswami’ye de benzer şekilde talimat verdi. Tanrının bu iki erkek kardeşe gösterdiği merhamet Caitanya-candrodaya-nataka’nın Dokuzuncu Bölümünde Sri Kavi-Karnapura tarafından şöyle anlatılır:

“Zaman içinde, Krişna’nın Vrindavan’da ki meşgalelerinin aşkın haberleri neredeyse kaybolmuştu. Bu aşkın meşgaleleri açıkça ilan etmek üzere Sri Caitanya Mahaprabhu, bu işe Vrindavan’da devam etmeleri için Srila Rupa Goswami ve Sanatana Goswami’yi Prayag’da merhametinin nektarıyla yetkilendirdi.”

“Bu kozmik tezhürün yaradılışından önce, Tanrı Lord Brahma’nın kalbini yaradılışın detaylarıyla aydınlattı ve Vedik bilgileri açıkça gösterdi. Tam olarak aynı şekilde, Lord Krişna’nın Vrindavan meşgalelerini yeniden canlandırmakya hevesli olan Tanrı, Rupa Goswami’nin kalbine ruhsal güç aşıladı. Srila Rupa Goswami Krişna’nın Vrindavan’da ki eylemlerini, neredeyse hafızalardan silinen eylemlerini bu güçle yeniden canlandırabildi. Bu şekilde Krişna bilincini tüm dünyaya yaydı.” (CC. Madhya 19.1)

Böylelikle, Srila Rupa Goswami ve Srila Sanatana Goswami öğütleriyle ve çalışmalarıyla Vrindavan’ı ve Krişna’nın oradaki meşgalelerinin aşkın haberlerini ortaya çıkarttı. İlahi Lütuf A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada, manevi öğretmeni Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakur’un arzularını yerine getirmek, Vrindavan’ın yüceliklerini dünya çapında duyurmak için Goswamilerin kitaplarının bazılarını İnglizce’ye çevirdi.

Srila Prabhupada insanları Vrindavan’ı ziyaret etmek üzere cesaretlendirmek için Rama Naumi (Lord Ramacandra’nın beliriş) günü 1975’te Pancakrosi Vrindavan kentinde Krişna-Balaram Mandir’i kurdu. Hare Krişna Hareketi zamanla yayılana kadar, Prabhupada Batılı öğrencilerinin ve Vrindavan dham’ın aşkın halini deneyimlemek isteyen herkes için uygun bir aşram ve tapınak inşa edilmesini istedi. Bugün dünyanın her yerinden Amerikalı, Avrupalı ve yerel misafirlere ev sahiliği yapan Vrindavan’ın Batılı misafirleri ve herkes için uygun, ecnnet bahçeleriyle, hemen Krişna-Balaram Mandir’in arkasında yerleşkesi bulunan bir misafir evi var.

Bizlerde her yıl Vrindavan’ı yaşamak üzere gittiğimizde hemen Vrindavan’ın kalbinde, Krişna-Blaram tapınağının yanı başında, Krişna’nın meşgalelerini gerçekleştirdiği tüm tarihi ve görülmeye değer ruhsallıkla dolu yerlerin, ünlü Loi Pazarı’na bile 20 dakika rikşo mesafesindeki misafir evinde kalıyoruz. Her sabah 4:00 sularında müzik, ruhsal titreşimler, zil sesleri ve Vrindavan’ın çağrısına uyanıyoruz. Ne de olsa Krişna’yı görmek, Prabhupada’yı selamlamak, tadılacak en güzel parasadamlar için tapınakta yemek sırasına girmek, Vrindavan’da görülecek çok şey var, vakit kaybetmemek lazım!

0 yorum:

Copyright © 2008 - Hare Krishna Turkey - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template