MANTRA MEDİTASYON - MANTRA MEDITATION

Benliğin keşfedilmesi ve zihnin dinginliği olarak geri gelen kadim yoga geleneğinin aşkın titreşimleriyle sesleniş…

“İnsan icin zihin tutsaklığın sebebidir ve zihin özgürlüğün sebebidir. Duyusal objelere yoğunlaşmış zihin tutsaklığın nedenidir ve duyusal objelerden kopmuş zihin özgürlüğün nedenidir.” Visnu Purana

Gerçek spiritual bilimin içtenlikle uygulanmasıyla bu yaşam süremiz içerisinde bile saf, tükenmeyen bir haz duyan bilince erişebilir ve endişelerden kurtulabiliriz. Bir meditasyon şekli olan kirtan da bir çeşit yoga seslenişidir ve içinde yaşadığımız bu çağda hem zihnin özgürlüğü hem de benlik idraki için Vedik yazınların önerdiği en etkili yöntemdir.

Yoga, gerçek anlamda benlik farkındalığı için bilimsel bir metot; bilincimizi arındırıp, daha ileri kirlenmeleri durduracağımız ve mükemmeliyet, tam bilgi ve tam mutluluk haline erişeceğimiz süreçtir. Hepsi her bir metodun ustaları tarafından çoşku ile karşılanan ve uygulanan bir çok yoga yolu vardır-- Raja, Jnana, Hatha, Kriya, Karma, Bhakti. Kirtan, bhakti-geleneğinden ya da diğer bir adıyla adanmışlık geleneğinden kökenlenir ve herkes tarafından hiçbir ayrım gözetmeksizin uygulanabilir.

Kirtan (yoga seslenişleri) kutsal mantraları ve adanmışlık şarkılarının performansı gerçekleştiren katılımcıların ve seyircilerin de içine dahil edildiği bir sesleniş ve karşı sesleniş stilinde gerçekleştirildiği bir müzik deneyimidir. Kirtanlar derinlemesine ruha işleyecek şekilde yankılanarak zihin huzuru ve mutlu bir bilinç durumı yaratan kutsal bir ses titreşimi yaratır.

Kirtan kuzey Hindistan’dan müzikli meditasyonun en eski şeklidir. Geleneksel olarak 5000 yıl önce sankirtan hareketi olarak tüm Hindistan’da tekrar canlanıp, yalnızca Hindularla kalmamış hiç bir sınıf, inanç ve renk ayrımı gözetmeden tüm toplumda barışa sesleniş olarak yayılmış ve birbirinden farklı etnik grupları biraraya gelip mutluluk mantrasını söyletmeyi başarmıştır. Günümüzde de 1965 yılında batıya kazandırılmıştır ve zamanın hippileri, yogileri ve başta Beatles grubu üyeleri George Harrison, John Lennon olmak üzere Yoko Ono ve diğer birçok ünlü kişilik ve milyonlarca insan tarafından benimsenmiş ve uygulanmıştır. Geçtiğimiz yıllarda, milyonlar nasıl mantra meditasyon-kirtan yapacağını öğrenmiştir ve gerçek, ruhsal bir mutluluğu deneyimlemektedir. Mantralar meditasyonun anavatanı olan Hindistan’da çok popular olmakla birlikte, özellikle diğer sistemlerden iki şekilde ayrılır. Birincisi, mantra (yalnızca bir parçası değil de) bir bütün olarak söylenir ve ikincisi de mantra (sessiz değil) genellikle duyulabilecek şekilde seslendirilir.
Burada Srila Prabhupada'yı bir Hare Krishna kirtanı seslendirirken bulabilirsiniz. Dinlemek için lütfen tıklayın.

0 yorum:

Copyright © 2008 - Hare Krishna Turkey - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template