NİTYANANDA TRAYODASİ-SRİ NİTYANANDA PRABHU'NUN BELİRİŞ GÜNÜ

Bugün Nityananda Prabhu’nun Kali çağının düşmüş ruhlarına merhametini dağıtmak ve Caitanya Mahaprabhu’nun merhametini kazanabilmemiz için tezahür ettiği ve Caitanya Mahaprabhu ile birlikte Hare Krişna sankirtan hareketini yaymak için belirdiği gün. Geçen yıl adanmışlarla tıpkı yukarıdaki resimde Nityananda ile Caitanya Prabhu’nun çoşkulu tatlı buluşmasını canlandıran resim gibi bizde adanmışlarla birlikteliği kucaklamıştık. Bizi Radha Madhava’nın ebedi hizmetine götürecek olan Caitanya Prabhu’nun merhametini kazanmak için en merhametli Nityananda Prabhumuza övgülerimizde çoşkun, yoğun ve neşeli kirtanı, Lord Nityananda’nın bize bağışladığı adanmışlarının hazırladığı leziz prasadları tamıştık. Bu kelimelerle anlatması zor ancak ebediyen yaşanılması arzulanılan deneyimin nektarından tatmak için sizi Vaisnavaların özgün adi-gurusu Nityananda Prabhu’nun tatlı meşgalelerini okurken bir kez daha Vaisnava kültürünü yakından tanımaya davet ediyorum.

Tüm övgüler bize bu nektarı veren nama acaryamız Jagad Guru Srila Prahupada’ya.
Lord Nityananda hakkında özetle biraz nektar:

Lord Nityananda, Tanrılığın Yüce Şahsiyeti Caitanya Mahaprabhu’nun ebedi dostudur. Nimai ismi(Caitanya Mahaprabhu) nadiren Nitai (Lord Nityananda) ismi olmaksızın anılır. Tüm evrenlerin esas gurusu olan ve Mahaprabhu ile Onun adanmışları arasında aracı olan Nityananda Prabhu’nun merhameti olmaksızın Mahaprabhu’ya erişilemez veya O anlaşılamaz. O Lord’un hem yaradılışta hem de liladaki etkin özüdür. O Lord’un Sri Krişna’ya Balaram, Sri Ram’a Laksman ve Caitanya’ya Nityananda Prabhu olarak tezahür eden ikinci bedenidir. Lord’un diğer tüm formları ve yayılımları bu ikinci bedenden çıkar. Nityananda Prabhu bu suretle Sankarshan’ın, bütün Visnu’ların ve Ananta Sesa’nın kaynağıdır.

Visnu tattva olarak 0na ve Adyaita Acarya’ya, Caitanya Mahaprabhu ile aynı kategoride ibadet edilir. Tezahür eden dünyevi lilada, Nityananda Prabhu Caitanya teniyle endamlıdır. Giyisileri mavi bir nilüfer çiçeği kümesini andırır ve Onun Mahaprabhu’dan bir on yıl daha buyuktur. Efendisi gibi, Lord Balaram’ın beyazımsı parlaklığının gun batımında yükselen bir Ayın ihtişamını geride bastırdığı söylenir. Daima Sri Krişna’nın yüceliklerinin şarkısını söyleyen derin melodik bir sese sahiptir ve şeytani kişilerce korkulan ama adananları için kutsamalardan kırmızı bir asa taşır. Vahşi bir avadhutanın tasasız ruh haline sahiptir, dolayısıyla Tanrılığın aşkı içine dalmıştır ve bir sonraki adımda ne yapacağını bilmez.

Nityananda Prabhu 1474 yılı civarı, Batı Bengal’de bulunan küçük bir köy olan Ekacakra’da doğmuştur. Doğumyeri Garbhasya adlı bir tapinak ile anılır ve bugün de binlerce hacı tarafından ziyaret edilir. Babası Hadai 0jha ve annesi Padmayati aslında Mithila’lı dindar Brahmanalardı. Nityananda Prabhu, Maga ayının aydınlık iki haftasının uğurlu onüçüncü gününde dogmuştur. Bir çocuk olarak, Nitai (Nityananda Prabhu’nya seslenildiği gibi) Sri Krişna ya da Lord Balaram’ın meşgalelerini canlandırmayı seviyordu. Bunu öyle otoriter bir şekilde ve çoşkuyla yaptı ki tüm köy Tanrılığın aşkına dalardı.

Nitai’nin en sevdiği Lakshman rolüydü ve bunu Ramayana’da anlatılmayan öyle çok özgün sahnelerle canlandırdı ki insanlar bunu uyduruyor mu yoksa gerçekten Kendi meşgalelerin mi haz alıyor diye merak ederdi. Dünyevi hayatının ilk oniki yılını geçirdiği Ekacakra köyü bütünüyle küçük Nimai’nin aşkına dalmıştı. Onüçüncü yılda ünlü Lakshmipati Tirtha olduğu söylenen gezici bir sannyasi Nitai’nin adanmışlığından ve hizmetinden büyülendi, Nimai’yi yolculuk arkadaşı olarak ailesinden istedi. Vedik kültürüyle bağlı olan ailesi bir misafirin ricasını geri çeviremedi ve gönülsüzce Nitai’den ayrıldı. Bununla birlikte, Nitai’nin ayrılığıyla harap olduğundan Hadai Pandit çok geçmeden canını teslim etti.

Nitai, Balaram’ın Kurukşetra’da savaş kırıp geçirirken seyahat etmesini hatıratan biçimde, ülkedeki tüm kutsal yerleri yaklaşık 2o yıl kadar Lakshmipati Tirtha ile birlikte gezdi. Nitai muhtemelen Lakshmipati tarafindan inisiasyon almıştı. Aynı zamanda Kendi vaftiz kardeşi olduğu halde, bir manevi öğretmen olarak Nitai’den hürmet gören, Laksmipati’nin bir diğer ünlü öğrencisi Madhavendra Puri ile arkadaşlık etti. Madhavendra Puri sonradan Gaudiya Vaisnavizminin ayrılmaz bir parçası haline gelen Madhurya-rasanın tatlı gerçeğini tanıtmakla ünlüdür. Madhavendra Puri’nin diğer öğrencileri arasında Advaita Acarya ve İsvara Puri (Caitanya Mahaprabhu’nun manevi öğretmeni) vardır.
Nityananda Prabhu 32 yaşındayken ve Lord 20 yaşındayken, 1506’da Caitanya Mahaprabhu ile buluştu. Nityananda Prabhu Nadia topraklarına vardığında, ayrılığı sebebiyle buluşmasının çoşkunluğunu yükseltmek için Nandanacarya’nın evinde saklandı. Ebedi dostunun gelişinden haberdar olan Caitanya Mahaprabhu Haridas Thakur ve Srivas Pandit’i Nitai’yi aramaya gönderdi ama başaramadılar. Sonunda ayrılığa daha fazla dayanamayıp, Caitanya Mahaprabhu’nun Kendisi doğrudan Nityananda Prabhuu’yu görmeye gitti ve buluşmanın çoşkusu öyle aşkındı ki buna tanık olan herkes bu yüce deneyimden huşu duydu. Sri Gaura-Nityananda denilen bir tapınak Nadia’da ki bu buluşma yerinin anısınadır.

Özgün manevi öğretmen rolü içerisinde Nityananda Prabhu tüm Gaudiya desh (Bengal, Orissa) çapında sankirtanın yuga dharmasını yaymakta aracıydı. Onun merhameti sınır tanımazdı ve Onunla irtibatta olma talihinde ki insanlar Tanrılığın aşkına garkolmuştu. Altı Goswamilerden biri olan Raghunatha dasa Onun merhametiyle Panihatti’nin bugüne kadar süregelen bir gelenek, ünlü Danda Mahotsava festivalini başlattı ve böylece Caitanya Mahaprabhu’ya hizmet edebildi. Merhametini günahkar yaşamlarından kurtardığı ve Caitanya Mahaprabhu’nun öfkesinden bile koruduğu Jagai ve Madhai gibi düşmüş ruhlara kadar bile yaydı. Doğrusu Onun merhameti’nin sınırları yoktur ve Onun talimatlarının nektarını tadan insanlara ne mutlu.

Caitanya Mahaprabhu’nun ricası üzerine Nityananda Prabhu Bengal’e döndüğünde Avadhuta vaziyetini terk edip bir grahastha (aile reisi) olmaya karar verdi. Suryadasa Sarakhel’in iki kızı, Jahnava devi ve Vasudha ile evlendi. Nityananda Prabhu’nun Vasudha’dan bir oğlu (Virchanara) ve bir kızı (Gangadevi) oldu. Kısa bir süre sonra Vasudha vefat etti ve Jahnava devi çocuklara baktı. Jahnava daha sonra Virchandra’ya inisiasyon verdi ve aynı zamanda Shyamananda Pandit, Shrivasa Pandit veand Narottama dasa Thakur’un istediği gibi eğitici bir manevi öğretmen oldu. Jahnava devi’ye bir Vaisnava olarak hürmet edilir ve o kadınların Vaisnava geleneğinde ki egemen konumunu tanıtmıştır. Lord Nityananda dünyevi meşgalelerini Ekacakra’dan çok uzan olmayan Bankim Ray olarak bilinen, Krişna deitisi içinde kaybolarak sona erdirdi. Vaisnava acaryalar, Nityananda Prabhu’nun merhametini almadan Caitanya Mahaprabhu’yu anlamaya çalışan insanların asla başarılı olamayacağını kesin olarak vurgular ve kişi Sri Caitanya Mahaprabhu’nun nilüfer ayaklarına teslim olmak için adi-guru olarak Lord Nityanan’da Prabhu’ya çok içtenlikle dua etmelidir. Nityananda Prabhu’nun varlığı, guru Nityanan’da Prabhu’nun aşk ve merhametinin yaşayan tezahürü olarak düşünüldüğü için daima kişinin kendi gurusunun varlığında hissedilir ve onun saktisi (gücü) öğrenciye adanmışlık hizmeti gerçekleştirme ve ruhsal mutluluk yaşama yeteneği veren şeydir.
SRI NITYANANDASTAKA
(Srila Vrndavana dasa Thakura tarafından)

saci-sunu-prestham nikhila-jagad-istam sukha-mayam
kalau majjaj-jivoddharana-karanoddama-karunam
harer akhyanad va bhava-jaladhi-garvonnati-haram
bhaje nityanandam bhajana-taru-kandam niravadhi

Adanmışlık ağacının sonsuz kökü, Lord Nityananda’ya taparım. O haşmetli bir filin zarafetiyle yürürken Onun saf, fevkalade güzelliği güz dolunayı gibi parlar. Onun Kendisi Mutlak Gerçek olduğu halde, O Lord Hari’nin saf aşkıyla divanedir. Gözlerini zahiri bir sarhoşlukla devirirken gülümser, (bir çoban havasında) elinde bir değnek taşır ve Kali Çağı’nın gücünü kırar.
rasanam agaram svajana-gana-sarvasvam atulam
tadiyaika-prana-pramita-vasudha-jahnava-patim
sada-premonmadam param aviditam manda-manasam
bhaje nityanandam bhajana-taru-kandam niravadhi
Adanmışlık ağacının sonsuz kökü, Lord Nityananda’ya taparım. O adanmışlık hizmeti tatlılığının meskenidir ve hiç kimse Onunla mükayese edilemez. O adanmışlar için en önemli ve Vasudha ile Jahnava’nın hayatın kendinden de daha aziz olduğu eşidir. Çünkü O daima Krişna’ya olan saf aşkıyla divanedir, budala adanmamışlar Onun Kendisinin Tanrılığın Yüce Şahsiyeti olduğunu anlayamaz.
saci-sunu-prestham nikhila-jagad-istam sukha-mayam
kalau majjaj-jivoddharana-karanoddama-karunam
harer akhyanad va bhava-jaladhi-garvonnati-haram
bhaje nityanandam bhajana-taru-kandam niravadhi

Adanmışlık ağacının sonsuz kökü, Lord Nityananda’ya taparım. Saci-devi’nin oğlu için çok sevgilidir ve tüm evren tarafından tapılır. Büyük merhametinden ötürü Lord Hari’nin kutsal adını zikreder, böylece Kali çağında boğulan ruhları kurtarır ve tekrarlı doğum ve ölüm okyanusunun gururunu ezer.

aye bhratar ninam kali-kalusinam kim nu bhavita
tatha prayascittam racaya yad-anayasata ime
vrajanti tvam ittham saha bhagavata mantrayati yo
bhaje nityanandam bhajana-taru-kandam niravadhi

Adanmışlık ağacının sonsuz kökü, Lord Nityananda’ya taparım. O Lord Caitanya’ya dedi ki, “Ey kardeşim, insanların hepsi Kali-yuga’nın günahlarıyla bozuluyor. Bu günahları nasıl telafi edecekler? Lütfen Sana kolayca ulaşabilekleri bir yol ver onlara.”
yathestham re bhratah kuru hari-hari-dhvanam aniSam
tato vah samsarambudhi-tarana-dayo mayi laget
idam bahu-sphotair atati ratayan yah pratigrham
bhaje nityanandam bhajana-taru-kandam niravadhi

Adanmışlık ağacının sonsuz kökü, Lord Nityananda’ya taparım. Bengalde’ki her bir eve gitti, Kollarını kaldırarak dedi ki, “Ey kardeşim, eğer yapacaksanız, lütfen daima Lord Hari’nin kutsal adını zikredin. Bunu yaparsanız tekrarlı ölüm okyanusundan kurtulacaksınız.Lütfen Bana sizin özgürlüğünüz hediyesini verin.

balat samsarambhonidhi-harana-kumbhodbhavam aho
satam sreyah-sindhunnati-kumuda-bandhum samuditam
khala-sreni-sphurjit-timira-hara-surya-prabham aham
bhaje nityanandam bhajana-taru-kandam niravadhi

Adanmışlık ağacının sonsuz kökü, Lord Nityananda’ya taparım. O tekrarlı ölüm okyanusunu kuvvetle yutan Agastya Muni’dir. O aziz adanmışların iyi talih okyanusunu genişleten (gece-çiçek açan nilüferin arkadaşı) dolunaydır. O iblis topluluğunun karanlığını söndüren alevden güneştir.
rasanam adharam rasika-vara-sad-vaisnava-dhanam
rasagaram saram patita-tati-taram smaranatah
param nityanandastakam idam apurvam pathati yah
tad-anghri-dvandvabjam sphuratu nitaram tasya hrdaye

Lord Nityananda’yı yücelten bu sekiz dize adanmışlık hizmeti tatlılığının meskenidir ve bu talılıktan haz almakta usta olan saf adanmışların zenginliğidir. Tüm düşmüş, koşullanmış ruhlar sadece onları hatırlamakla kurtuluşa erişebilir. Bu dizeler çok muazzam, aşkın ve eşsizdir. Lord Nityananda'nın iki nilüfer ayağıda bu dizeleri okuyan ve Lordu hatırlayanların kalbinde ebediyen belirsin.

0 yorum:

Copyright © 2008 - Hare Krishna Turkey - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template