MAYAPUR SEVGİ FESTİVALİ


MAYAPUR ÖZLEMLERİ

EVE DÖNÜŞ

Hindistan’a ruhsal yolculuğumuza sayılı günler kaldı. Hindistan’a iner inmez karşılaşacağımız kalabalığın, zamanın gerilerinden Hint masallarından gelen kokularının günümüz şehirlerinin kokularına karıştığı, renklerin, cümbüşün, gürültünün, geçmiş ve geleceğin birbirine karıştığı topraklara ait yüzlerin arasından, gözlerimizi oradan oraya alan görüntü karmaşasından yavaş yavaş sıyrılırken sanki zamanın gerisine bir yolculuğa çıkacağız. Hayret ve hayranlıkla, çoğu zaman şaşkınlıkla ama sadece Hindistan’da olmakla hissedeceğiniz o tuhaf ama kalpleri dolduran heyecan ve sevinç hisleri içerisinde havaalanında bizi karşılayan arabalarımız, bizleri adı “Sevgi Festivaline Yolculuk” olan ruhsal gezimizin kalbi Mayapur’a taşıyacak.

Mayapur’a giderken ki yaklaşık 3 saatlik yolculuğumuzda baskın olarak hissedebileceğimiz hislerden biri de tanınmadığınız ve belki de daha önce tanışmadığınız bir yerde olmanın doğurduğu tam bir özgürlük hali. Yoldan geçenlerin şaşkın ve zaman zaman gülümseyerek bakan bakışları altında, sizi Radhee Radheee! diye selamlayan yüzlerine sizler de Radhee Radhee! diye haykırıp, hemen bu sıcak ve misafirperver ülkeye ısınacaksınız.


Arabanız zaman zaman Kalküta’nın kalabalık yollarından geçerken, sizi güldüren ve eğlendiren her saniye çalan korna seslerinin, sol şeritten giden arabaların, bisikletlerin, insanların kalabalığından kırsala ve ruhsala doğru bir yolculuk başlayacak. Bazılarınız için belki yeni bir hayat başlar, bazılarınız için ruhsal arayışlarınızda belki de bir dönüm noktası olur ya da ancak kendinizi bu geziye çıkmaya karar verdikten sonra İstanbul’da başlayan hayallerinizin, rüyalarınızın, beklentilerinizin süsleyebildiği ama bilmediğiniz sadece bizlerden duyduğunuz bir maceranın kollarına atılıyor olmanın tatlı heyecanı sarar. Kimilerimiz içinse bu bir kez tadına varınca vazgeçilmez bir hale gelen her yıl takvim yapraklarını saydığımız bir kavuşma anı. Ruhsal hayatta çabalayanların kendilerini Ganga ananın kollarının sarmaladığı, Tanrının (Krişna’nın) ve bilgelerin anavatanın kucağına attıkları ruhsal evlerine dönüş. Belki hemen, belki oradayken belki de gezinizin sonunda ayrılırken gerçekten aslında hepimizin özlediği ve arzuladığı evimizi bulmuş olmanın hissi kaplayacak içimizi. Mayapur dhama, yeryüzünün ruhsal başkenti…

RUHSAL BAŞKENT, MAYAPUR


Mayapur Lord Sri Caitanya’nın doğum yeri ve Uluslarası Krişna Bilinci Topluluğu’nun genel merkezidir. Sri Caitanya Mahaprabhu 1486 yılında belirmiş olan, sizlerin Bhagavad Gita’dan okuduğunuz ya da okuyabileceğiniz Krişna’nın enkarnasyonlarından biridir, ve o zamanlarda ilk geçmiş zaman meşgalelerinden çoğunu burada sergilemiştir. Bu Sevgi Festivali kapsamında size bahsettiğimiz bir çok küçük festival Caitanya Mahaprabhu’nun doğum gününün kutlandığı en şatafatlı ve eğlenceli geçen Gaura Purnima festivali etrafında gerçekleşir.

Mayapur Kalküta’nın 130 km kuzeyinde ki Navadvipa şehrinden Ganj nehrinin karşısındadır. Navadvipa 11. ve 12. yüzyıllarda Bengal şehrinin başkentiydi. Önceden Lord Caitanya’nın doğumyeri Nadia olarak bilinirdi ve Lord’un doğumundan sonra Navadvipa olarak tanınmaya başladı. Bugün de sizin hem merkezimizde hem de gezide tanışacağınız ve daha da çok tanıyacağınız Vedik alimlerden büyük acarya Srila Prabhupada’nın burada tüm yeryüzünün ruhsal şehrinin temellerini atmasıyla Mayapur olarak bilinmektedir. Bizim hayal ve deneyimlerinizin ötesinde günler geçireceğimiz Mayapur Chandrodaya Mandir (Mayapur’ın Doğan Güneşi), Srila Prabhupada’nın 40,000 adanan için planlamış olduğu Bati Bengal’dedir ve halen bu uluslarası ruhsal şehir genişlemeye devam etmektedir. Bu kompleks bizlerin de şahit olacağı gibi her yıl tüm dünya çapından adanmışların yıllık buluşmalarına ev sahipliği yapar.


Mayapur Chandrodaya Mandir’in son 200 yılda Hindistan’da inşa edilmiş en büyük tapınak olarak inşası için planlar başlamıştır. Vedik bir şehrin çevrelediği tapınak Vedik bir planetaryumu da kapsayacaktır. Şu an gerçek boyutlarından daha büyük olan Radha-Madhva Deitileri ile sekiz Gopi ve Pancha-tattva Deitileri olan Caitanya Mahaprabhu, Sri Nityananda Prabhu, Sri Advaita, Sri Gadadhar ve Srivas Prabhu kompleksin tapınağında ikamet etmektedirler. Komplekste çeşitli misafir evleri, Srila Prabhupada’nın Puspa Samadhisi, Srila Prabhupada’nın yaşadığı odalar, Srila Prabhupada’nın kaldığı kulübe, bir gurukul okulu, bir goshala ve güzel çiçek bahçeleri, nilüfer gölleri vardır. Ayrıca nefes kesici öyküleini duyabileceğiniz Sri Narasimhadeva Deitisi’de tüm kutsal dhamın koruyucusu olarak tapınakta ikamet etmektedir.

Mayapur bölgesi tüm Hindistan’ın en kutsal ve huzurlu yerlerinden biridir. Gaudiya Vaişnavalara göre, Lord Caitanya Mahaprabhu Lord Krişna’dan farksızdır. Sri Dham Mayapur da Lord Caitanya’nın beliriş ve çoçukluk meşgaleleri alanı olduğundan Mayapur Dham’ın Hindistan’ın yine en kutsal hatta bugün aynı zamanda turistik yerlerinden biri de olan Krişna’nın beliriş yeri Vrindavan’dan farksız olduğu anlaşılır. Gezinin son kısmına katılacak olanlarınız Vrindavan ve Mathura bölgelerini de gezecekler. Burası son derece önemli kutsal bir yerdir. Her yıl bir milyondan fazla ziyaretçi buraya gelir. Bizler de festival boyunca spiritualistler, kişisel gelişim ve ruhsal gelişime açık olan binlerce ruh, swamiler, adananlar ve gezginlerle karşılaşacağız. Vedik öğretileri, doğu felsefesini otorite sayılan kaynaklardan çalışmış ve çalışmakta olan ruhlardan, bu ruhsal şehir Mayapur’u kurmakla tüm dünyanın gelip içinde yaşayabileceği bir ev kuran Prabhupada’dan dinleyeceğiz. Her milletten ruh kardeşlerinizle tanışmak ve kaynaşmak gerçek huzur ve barışı yaşayacağınız ve gerçek birleşmiş milletlerin pratikte nasıl olması gerektiğini görebileceğiniz somut bir deneyim yaşayacaksınız. Zengin ve özgün Hint kültürünü de doğrudan gidip yerinde göreceğiz, hatta basit yaşanan ama yüksek düşünülen bu yaşam şeklinin kısa bir süre için parçası olup, pratikte bu özgün kültürün nasıl yaşandığına tanık olacağız.

SEVGİ FESTİVALİNİN ÇOŞKUSUNDA RUHSAL TİTREŞİM SELİNDE BOĞULMAK

Lord Caitanya’nın kutlu beliriş günü olan tam dolunay gecesinde iki yüz binden fazla insan Onun belirişi olan büyük Gaura Purnima festivalini kutlamaya konak yerimiz Mayapur’a ve tüm Sevgi Festivali dönemi boyunca kutlamaların, ruhsal ve kültürel etkinliklerin gerçekleşeceği Mayapur Chandrodaya’ya gelecek. Tüm bu çoşkunluğun içerisinde şimdi yaptığınız gibi, duymak ve dinlemekle etrafınızı saracak kutsal ezgilerin, sürekli ve sabaha karşı kendinizi bu dünyanın ve zamanın ötesinde hissettirecek duaların çınladığı ve özellikle Maha Mantranın kulaklarınızı nektarla doldurmasına izin vereceksiniz. Festival boyunca yerinizde duramayacağınız, kendinizi ritmik seslerin, zillerin ve davulların, ruhunuzu yükselten melodilerin ankılandığı kirtanlara bırakacaksınız. Kirtan şarkı söylemek demek ve özellikle Güney Bengal’de çok geleneksel bir yöntem olan bir çeşit mantra meditasyon şekli. Bu şimdiye kadar deneyimlediğiniz meditasyon şekillerinin şüphesiz en eğlencelisi ve çoşkunu olacaktır çünkü dans ve müzikle ruhun çılgınca mutluluğa yükseldiği, zaman zaman da huzurlu dingin melodilerin Ganj’dan gelen Mayapur meltemiyle size taşındığı dakikalar sizi bekliyor. Her şey duymakla başlayacak…

Ruhsal hayat duymak ve söylemekle başlar. Ve bunlar beraberce ilerleme yolunun özünü oluşturur. Sizler de Mayapur’da dilerseniz bolca bu ruhsal süreçte aktif yer alabileceksiniz. Duymak ve Mayapur’da her yandan bolca duyacağınız Maha mantrayı söylemekle:

  • Kişinin kalbi ve zihni arınır ve yükselir
  • Kişi ruhsal güç kazanır
  • Kişi özellikle kutsal Mayapur Dham’da ve nerede olursa olsun Maha Mantrayı söylemekle Krishna’yı memnun eder
  • Başlangıçta zor olabilir ama sürekli bir pratikle kişi yavaş yavaş bir beğeni geliştirir. Tıpkı sarılığı olan bir insana şeker kamışının başlangıçta acı gelmesi gibi olduğu örneği verilir, ama yine de bu Ayurvedik bir tedavi olarak kalır.

Şimdi basit olarak açıklayacak olursak;

Eylem: Çoğu insan duyar ve dünyavi konular hakkında konuşur
Sonuç: Onların zihinleri dünyevi düşüncelere dalmıştır
Eylem: Duymaya ve konuşmaya olan doğal eğilimi koruyun ama konuyu Krişna’ya çevirin.
Sonuç: Kişinin zihni ruhsal olarak aydınlanacaktır.

Mayapur’da duymakla ve bizler de konuşup, şarkılar söylemekle bu ruhsal sürece dahil olmuş olacağız. Vedanta-Sutra 4.4.22 der ki, anavrtti sabdat yani “kişi ses ile özgürleşir.” Ses algılayabileceğimiz en ince unsurdur. Bu nedenle aşkın sesler değişim yaratmak için en fazla zihne ve kalbe girer. Bir adam uyurken, bir sesle uyandırılabilir. Benzer şekilde, yanılsama içerisinde uykuya dalmış olan koşullanmış ruhlar da aşkın ses titreşiminin duyulmasıyla Tanrı bilgisine, spiritual bilgiye uyandırılabilirler. Hepimiz hergün erken saatlerde bu seslere uyanıyor olacağız ve ister istemez bu ruhsal nektar sesle kulaklarımızdan içeri damlıyor olacak.
Festivalde çoşkuyla Maha Mantranın aklı özgür bırakan ruhsal ses titreşiminin selinde boğulacağız. Siz bunu Mayapur’da pratik ve somut olarak ruhun dans etmeye uyanmak istemesi ve yüzünüzden silinmeyen sürekli bir gülümseme hali olarak deneyimleyebilirsiniz. Prabhupada, eğer bu aşkın sesleri aralıksız olarak titreştirirsek kulakların içine işleyeceğini ve kalplerimize gireceğini, ve o zaman da Krişna’ya karşı olan doğal çekimin yeniden canlanacağını söyler.
Hikayeler duyacaksınız, kusursuz öğretiler, kirtanlar duyacaksınız. Özellikle de Caitanya Mahaprabhu’nın anavatanında olduğumuz için onun başlattığı sankirtan hareketi denilen bu tüm ruhların sahte etiketlendirmelerden, ünvanlardan, konumlardan ve her türlü maddi tanımlandırmadan sıyrılıp katıldığı tam bir ruhsal çoşkunluk halini tadacaksınız.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Mayapur Dhama ki Jayaaaaaaaaaaaaaaaaa!

Copyright © 2008 - Hare Krishna Turkey - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template