***English text is included below Turkish***


Herbiriniz Hare Krishna mantrasının sizi her koşullarda koruyacağına tamamen ikna olmuş olmalısınız ve buna göre kabahatte bulunmadan her zaman zikretmelisiniz. O zaman ilerleme hızlı olacaktır ve siz de yavaş yavaş herşeyi açık bir şekilde görme noktasına erişeceksiniz ki tereddütsüz Tanrının memnuniyeti için hareket edebilin. Kişi bu şekilde kendiliğinden, daima Tanrının hizmetiyle meşgul olduğunda ve tüm sıradan eylemlerden kaçınmaya hevesli olunca, Krişna bilincinde saadetin tadını sahiden yaşıyor.


Srila Prabhupada'dan Damodar'a Mektup-10 Ocak 1971


 ***Please Read Below for English***


Everyone of you should be thoroughly convinced of the power of the Hare Krsna mantra to protect you in all circumstances and chant accordingly at all times without offense. Then advancement will be swift and you will gradually come to see everything clearly so that you may act for the pleasure of the Lord without uncertainty. When one is spontaneously engaged in this way, always in the service of the Lord and anxious to avoid all mundane activities, he is actually experiencing the taste of bliss in Krsna consciousness.


Srila Prabhupada Letter to Damodara - January 10, 1971

RAMACANDRA VİJAYOTSAVA

***English text is included below Turkish***


Bu gün Lord Ramacandra sami ağacının altında Hanuman’ın Sita’yı Lanka krallığı adasında bulduğunu ve gördüğünü duydu. Bunu duymasının üzerine, Ramacandra bir festival gerçekleştirdi ve ardından da Sri Lanka’ya doğru yola koyuldu. Kişi bu günde Lord Ramacandra için özel puja gerçekleştirebilir ve ardından da Onun onuruna Vaişnavaları doyurabilir. Bu Kuzey Hindistan’da, bu özel günde kötü Ravana’nın büyük kağıttan kuklalarının “Rama’nın Zaferine, Rama’nın Zaferine!” diye yankılanan şarkılara karşılık yakıldığı popüler bir festivaldir.

Hindistan’ın kadim yazınlarında Sri Caitanya Mahaprabhu’nun Kendisi meşgalelerinde, Srila Krishna das Kaviraj Goswami’nin Sri Caitanya Charitamirta Madhya-Lila 15.Bölüm 31-35. metinlerde aşağıda tarif ettiği bir tavırla Lord Ramacandra’nın aşkın liları içine dalar.

Madhya 15.31 
parama-aveçe prabhu aila nija-ghara
ei-mata léla kare gauraìga-sundara

ÇEVİRİ

Büyük bir çoşkunluk içerisinde, Sri Caitanya Mahaprabhu ikametgahına geri döndü. Bu şekilde, Gauraìga sundara olarak bilinen Sri Caitanya Mahaprabhu çeşitli meşgaleler gerçekleştirdi. 

Madhya 15.32
vijaya-daçamé——laìka-vijayera dine
vanara-sainya kaila prabhu laïa bhakta-gaëe

ÇEVİRİ

Hanuman’ın duygularını sergileyerek, Sri Caitanya Mahaprabhu eline geniş bir ağaç dalı aldı ve Laìka kalesinin duvarlarına tırmanarak (kaleyi) yerle bir etmeye başladı.

Madhya 15.34
‘kahaìre ravëa’ prabhu kahe krodhaveçe
jagan-mata hare papé, marimu savaàçe’

ÇEVİRİ 

Hanuman’ın çoşkunluğu içerisinde, Sri Caitanya Mahaprabhu öfkeli bir şekilde, “Aşağılık Ravana nerede? O evrensel anne Sita’yı kaçırdı. Şimdi onu ve ailesini öldüreceğim.” dedi.

Madhya 15.35
gosaïira aveça dekhi’ loke camatkara
sarva-loka jaya’ jaya’ bale bara bara

ÇEVİRİ 

Herkes Sri Caitanya Mahaprabhu’nun duygusal çoşkunluğunu gördüğüne çok şaşırmıştı ve herkes tekrar tekrar “Bütün övgüler! Bütün övgüler!” diye şarkılar söylemeye başladı.

Bhagavad Gita ve Srimad Bhagavatam gibi daha bir çok kadim Vedik yazınları batıya kazandıran, kendi hayatında da öğrettiğini yaşayan  A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada’da, Hindistan’ın bu geleneksel festivalini Batı’da da gözlemlemeyerek kendi öğrencileriyle kutlamaya devam etmektedir. Aşağıda günümüzden bir swaminin bu özel günü nasıl gözlemlediğine ve nasıl kutlanması gerektiğine dair bir öğrencisiyle arasında geçen konuşmasını bulacaksınız.

Tüm Hindistan severlerin ve kültürel paylaşımlara açık meraklıların Rama Vijayotsava festivali kutlu olsun.

Vrindavan, Hindistan 21 Ekim 1977

Tamal Krişna: Kalkmalısınız. Olur mu? Bunlar çok sevilen yiyecekler. Bugün Rama Vijaya Utsava. Aynı zamanda Sri Madhavacarya’nın beliriş günü. Öyleyse bugün bir ziyafet vermelisiniz, Srila Prabhupada. (gülüşme). Öyleyse belki Pişima bu günü kutlamak için biraz yemek hazırlamalı. Bu çok büyük… Dr. Ghoş bana Bengali topluluğu arasında…
Prabhupada: Hayır, tüm Hindistan’da.
Tamal
Krişna: Ve aynı zamanda bugün Durga Puja.
Prabhupada: Vijayotsava. Bugün Ramacandra Ravana’ya galip geldi.
Tamal Krişna
: Öyleyse bunu kutlamak için Pişima yemek pişirmesin mi?
Prabhupada: Hım. Lugdu.
Tamal
Krişna: Öyleyse siz her şeyden biraz tadacaksınız?
Prabhupada: Hım. Alırım.
Tamal
Krişna: …bugün, Srila Prabhupada? Belki ilaçların iyi bir etkisi olur. Bugün Vijayotsava.
Pisima: (Konuşma burada Bengali dilinde geçiyor)
Bhavananda: Utsava.
Tamal
Krişna: Rama Vijayotsava.
Nava-yogendra: Aj rama vijaya utsava hai.
Prabhupada: Duyması zor (gülüşmeler).
Bhavananda: (yüksek sesle)
Ajke rama vijaya utsava. Aneka prasadam.
Pisima: Aneka prasadam.
Bhavananda: Apne aneka prasadam korilun. (Bengali) Lugdu. Lugdu.
Pisima: Laòu.
Bhavananda: Lugdu.
Prabhupada: (Bengali) lugdu.
Nava-yogendra: Lugdu, lugdu.
Pisima: Lugdu.
Nava-yogendra: Bundi laòu.
Bhavananda: Luci?
Prabhupada: Hm.
Pisima: Luci.
Tamala Krişna: Tamam. Günü kutlamak için (Pisima) bir ziyafet hazırlayacak, sizde katılmak zorundasınız.

 ***Please Read Below for English***

On this day Lord Ramacandra heard from Hanuman beneath the sami tree that he had found and seen Sita on the Island kingdom of Lanka. Hearing this, Ramacandra held a festival, and then set out for Sri Lanka. On this day one may perform special puja of Lord Ramacandra and then in His honour feed the Vaisnavas. This is a popular festival in north India, where, on this occasion, large paper effigies of the demon Ravana are burned to the resounding chants of Victory to Rama, Victory to Rama.

In the pastimes of Sri Chaitanya Mahaprabhu he absorbed Himself in the transcendental lila of Lord Ramacandra in the following manner as recorded by Srila Krishna dasa Kaviraj Goswami.

Sri Chaitanya Charitamrita Madhya-lila Chapter 15 Texts 31-35.

Madhya 15.31
parama-aveçe prabhu aila nija-ghara
ei-mata léla kare gauraìga-sundara

TRANSLATION
In great ecstasy, Çré Caitanya Mahaprabhu returned to His residence. In this way, Çré Caitanya Mahaprabhu, known as Gauraìga-sundara, performed various pastimes.

Madhya 15.32
vijaya-daçamé——laìka-vijayera dine
vanara-sainya kaila prabhu laïa bhakta-gaëe

TRANSLATION
On the victory day celebrating the conquest of Laìka–a day known as Vijaya-daçamé–Çré Caitanya Mahaprabhu dressed up all His devotees like monkey soldiers.

Madhya 15.33
hanuman-aveçe prabhu vrkña-çakha laïa
laìka-gaòe caòi’ phele gaòa bhaìgiya

TRANSLATION
Displaying the emotions of Hanuman, Çré Caitanya Mahaprabhu took up a large tree branch, and, mounting the walls of the Laìka fort, began to dismantle it.

Madhya 15.34
‘kahaìre ravëa’ prabhu kahe krodhaveçe
jagan-mata hare papé, marimu savaàçe’

TRANSLATION
In the ecstasy of Hanuman, Çré Caitanya Mahaprabhu angrily said, “Where is the rascal Ravaëa? He has kidnapped the universal mother, Séta. Now I shall kill him and all his family.”

Madhya 15.35
gosaïira aveça dekhi’ loke camatkara
sarva-loka jaya’ jaya’ bale bara bara

TRANSLATION
Everyone became very astonished to see the emotional ecstasy of Çré Caitanya Mahaprabhu, and everyone began to chant, “All glories! All glories!” again and again.

A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada’da who has revived the ancient scriptures such as Bhagavad Gita and Srimad Bhagavatam and many more to the west and lives what he teaches stil observes and continues to celebrate this very traditional festival of India with his students in the west as well. Below you will find the conversation of a swami from our present day with his students on how to observe and celebrate this special occasion.

Happy Rama Vijayotsava festival to all the India lovers and enthusiasts open to cultural sharings.

October 21st 1977. Vrindavan India.)


Tamala Krsna: You’ll have to sit up. Is that all right? (break) These are very favorite preparations. Today is Rama Vijaya Utsava. Also the appearance day of Sri Madhvacarya. So you should have a feast today, Srila Prabhupada. (laughter) So maybe Pisima should do some cooking to celebrate this day. It is a very big... Dr. Ghosh told me that amongst the Bengali community...
Prabhupada: No, all over India.
Tamala Krsna: And also Durga-püja is today.
Prabhupada: Vijayotsava. Today Ramacandra conquered over Ravana.
Tamala Krñëa: So to celebrate that, shouldn’t Pisima do some cooking?
Prabhupada: Hm. Lugdu.
Tamala Krsna: And you’ll taste a little of each thing?
Prabhupada: Hm. I’ll take. (break)
Tamala Krsna: ...today, Çréla Prabhupada? Maybe the medicines are having some good effect. (break) Today is Vijayotsava.
Pisima: (Bengali)
Bhavananda: Utsava.
Tamala Krsna: Rama Vijayotsava.
Nava-yogendra: Aj rama vijaya utsava hai.
Prabhupada: Hard of hearing. (laughter)
Bhavananda: (loudly) Ajke rama vijaya utsava. Aneka prasadam.
Pisima: Aneka prasadam.
Bhavananda: Apne aneka prasadam korilun. (Bengali) Lugdu. Lugdu.
Pisima: Laòu.
Bhavananda: Lugdu.
Prabhupada: (Bengali) lugdu.
Nava-yogendra: Lugdu, lugdu.
Pisima: Lugdu.
Nava-yogendra: Bundi ladu.
Bhavananda: Luci?
Prabhupada: Hm.
Pisima: Luci.
Tamala Krsna: Okay. She will cook a feast to celebrate the day, Srila Prabhupada, and you have to also take part. (break)

 

 

KRİŞNA İLE HARİKALAR DİYARINDA-IN WONDERLAND WITH KRISHNA

MEVSİMLİK ÇİÇEKLER-SEASONAL FLOWERS

~*~*~*English is below the Turkish*~*~

Şiddetli sağanak yağışların ardından, tarlalar ve ormanlar boyluboyunca yeşil ve sağlıklı görünür. Böylece bazı maddi kazançlar uğruna çetin sıkıntılar çekmiş ve sonucunu elde etmiş bir adama benzerler, çünkü böyle bir adam güçlü, yürekli ve iyi görünümlüdür.

Yağmurlu mevsimin yeşilliği geçici bir gösterişten ibarettir. Çok keyif vericidir ama devam etmeyeceğini hatırlamalıyız.  Benzer şekilde, bazı maddi kazançlar uğruna cetin sıkıntılara katlanan kişiler vardır ama aklı başında olanlar bundan kaçınır. Geçici kazançlar uğruna cetin sıkıntılar yalnızca zaman ve enerji kaybıdır. Maddi kayıp ve kazanç belirli her bir bedenin oluşumuna uygun olarak yazgısıdır. 8 400 000 yaşam türü vardır ve her çeşit beden kendi belirli oluşumuna uygun olarak zevk almak ve acı çekme yazgısındadır. Varlıklı bir adamın oğlunun hazları ve acıları fakir bir adamın oğlununkilerden farklıdır. Kimse dert edinmek için çetin sıkıntılar katlanmadığı halde, davetsizce başımıza gelir. Benzer şekilde, keyfini çıkarmanın yazgımızda olduğu mutluluk da bizim arzumuz olmaksızın başımıza gelir.  Dertten kaçınabileceğimiz ve yüzeysel olarak geçici başarılarla bazı maddi mutlulukların keyfini çıkarabileceğimiz halde bu, hayata dair hiçbir gerçekçi kazanç temsil etmez. Bizim vazifemiz kalıcı mutluluk ve ebedi yaşam elde etmektir ve sadece bu amaç uğruna—nihai kazanç için—her tür kefaret ve çileye katlanmalıyız.

Bu nihai kazancın insan yaşam formunda kazanılması mümkündür. Kalıcı mutluluk kişi maddi mutluluk kaynaklarından kurtulduğunda mümkündür, çünkü maddi esaretin devam etmesi üç misli sefilliğin devam etmesi anlamına gelir.

Güzel mevsimlik çiçekler ya da yağmur mevsiminde büyüyen ama kışın bezen yeşillikler gibi olmaya çalışmamalıyız. Tepemizdeki cehalet bulutlarıyla neşelenmek ve geçici yeşilliklerin görüntüsünün keyfini çıkarmak hiç de arzu edilmez. Kişi güneş ve ay ışıklarına boğulmuş sınırsız aydınlık semada yaşamaya çalışmalıdır. Bizim gerçekten arzuladığımız şey budur. Ebediyette bir özgürlük hayatı, eksiksiz bilgi ve saadet dolu bir atmosfer aydınlanmış bir ruhun kalbinin arzusudur. Kalıcı mutluluk kaynağına erişmek için her tür kefaret ve çileye girişmeliyiz.

Bhagavata'nın Işığı 4. dize, Srila Prabhupada tarafından.

~*~*~* For English Please Read  BeloW*~*~

After heavy rain showers, the fields and forests in all directions appear green and healthy. Thus they resemble a man who has undergone severe austerities for some material gain and has achieved his end, for such a man is strong, hearty, and good-looking.

The greenery of the rainy season is but a temporary show. It looks very pleasant, but we must remember that it will not last. Similarly, there are persons who undergo severe austerities for some material gain, but those who are sane avoid this. Severe austerities for temporary gains are simply a waste of time and energy. Material loss and gain are destined in accordance with the formation of each particular body. There are 8,400,000 species of life, and each type of body is destined to enjoy and suffer in accordance with its particular formation. The bodily enjoyments and sufferings of a wealthy man’s son are different from those of a poor man’s son. Although no one undergoes severe austerities to obtain distress, it comes upon us uncalled. Similarly, the happiness we are destined to enjoy will come upon us even without our desires. Even though we may be able to avoid distress and artificially enjoy some material happiness by temporary achievements, this represents no factual gain in life. Our duty is to achieve permanent happiness and eternal life, and it is for that purpose only—for the ultimate gain—that we should undertake all sorts of penances and austerities.

This ultimate gain is possible to achieve in the human form of life. Permanent happiness is possible when one is free from material sources of happiness, for continuation of material bondage means continuation of the threefold miseries. Human life is meant for ending these miseries.

We should not try to be beautiful like seasonal flowers or greenery that flourish in the rainy season but are weary in the winter. To be enlivened by the clouds of ignorance overhead and to enjoy the sight of temporary greenery is not at all desirable. One should try to live in the unlimited clear sky overflooded with the rays of the sun and moon. That is what we actually desire. A life of freedom in eternity, complete knowledge, and a blissful atmosphere is the heart’s desire of an enlightened soul. We should undertake all sorts of penances and austerities to attain that permanent source of happiness.

Light of the Bhagavata verse 4, by Srila Prabhupada

BİRLEŞTİREN SES- THE SOUND CONNECTING

~*~*~*English is below the Turkish*~*~

İki kavram vardır: fiziksel kavram ve titreşim kavramı. Dolayısıyla fiziksel kavram geçicidir. Titreşim kavramı ebedidir. Tıpkı bizim... Krişna'nın öğretilerinin titreşiminin tadını çıkarıyor olduğumuz gibi. Dolayısıyla O titreşimle mevcut. Hare Krişna (Maha Mantra)'yı söyler söylemez ya daBhagavad-gita veya Srimad Bhagavatam'ı okur okumaz O derhal titreşimi aracılığıyla mevcut. O mutlaktır. Bu yüzden onun talimatlarını hatırlamaya çalışın ve ayrılık hissetmeyin. Onun sizinle olduğunu hissedeceksiniz. Öyleyse biz fiziksel mevcudiyetle değil de ses titreşimiyle birliktelik kurmalıyız. Bu gerçek birlikteliktir...sesle. Ses titreşimiyle derhal Krişna'ya dokunuyoruz. Öyleyse ne Krişna'ya ne de manevi öğretmene değil de ses titreşimi üzerinde daha çok durmalıyız. O zaman mutlu hissedeceğizdir ve ayrılık duymayacağızdır. Krişna bu dünyadan ayrıldığında, o zaman Arjuna acı ile şaşkına döndü ve Bhagavad-gita'nın talimatlarını hatırlamaya başladı. Bunu Srimad-Bhagavatam'da bulacaksınız. ... Derhal Kurukşetra savaş alanında ona öğretilen öğretileri hatırlamaya başladı. O zaman sakinleşmişti. Arjuna Onun (Krişna'nın) daimi arkadaşıydı, dolayısıyla Krişna mekanına döndüğünde şaşkınlığa düşmüştü ama Onun öğretilerini hatırlamaya başladı. dolayısıyla bizde ne zaman ayrılık hissedecek olsak en iyi şey öğretileri hatırlamaktır. O zaman herşey çok güzel olacak. Anlaşıldı mı? Evet. Öyleyse Hare Krişna'yı söyleyebilirsiniz.
Srila Prabhupada'nın  Srimad-Bhagavatam 7.19.12 Söylevi , Montreal, 18 Ağustos 1968

~*~*~* For English Please Read  BeloW*~*~
There are two conceptions: the physical conception and the vibration conception. So physical conception is temporary. The vibration conception is eternal. Just like we are... relishing the vibration of Krishna’s teachings. So by vibration He is present. As soon as we chant Hare Krishna or chant Bhagavad-gita or Srimad Bhagavatam, He is present immediately by His vibration. He’s absolute. Therefore try to remember His words of instruction and you’ll not feel separation. You’ll feel that He is with you. So we should associate by the vibration, and not by the physical presence. That is real association...by sound. We are touching Krishna immediately by sound vibration. So we should give more stress on the sound vibration, either of Krishna or of the spiritual master. Then we’ll feel happy and no separation. When Krishna departed from this world, at that time Arjuna was overwhelmed with sorrow and he began to remember the instruction of Bhagavad-gita. You’ll find this in the Srimad-Bhagavatam. ... He immediately began to remember the teachings that were taught to him in the Battlefield of Kuruksetra. Then He was pacified. Arjuna was His constant friend, so when Krishna went to His abode he was feeling overwhelmed, but he began to remember His teaching. So whenever we shall feel separation, the best thing is to remember the teachings. Then it will be very nice. Is that clear? Yes. So you can chant Hare Krishna.
Srila Prabhupada Lecture on Srimad-Bhagavatam 7.19.12, Montreal, August 18, 1968

Copyright © 2008 - Hare Krishna Turkey - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template