SRİLA PRABHUPADA'NIN YAŞAM BİYOGRAFİSİ - SRILA PRABHUPADA'S LIFE BIOGRAPHY

~*~*~*English is below the entry~*~*~*
İlahi Lütuf
A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada
Hare Krishna Hareketi Kurucu-Acaryası

İlahi Lütuf A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada 1896 yılında Kalküta, Hindistan’da doğdu. İlk olarak manevi öğretmeni Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Gosvami ile 1922 yılında Kalküta’da tanıştı. Önde gelen bir adanmışlık alimi ve altmış dört Gaudiya Math (Vedik enstitü) şubesinin kurucusu olan Bhaktisiddhanta Sarasvati bu eğitimli genç adamı beğendi ve onu yaşamını Vedik bilgisini Batı dünyasında öğretmeye adamaya ikna etti. Srila Prabhupada onun öğrencisi oldu ve 11 yıl sonra (1933) da Allahabad’da resmi olarak inisiasyon almış bir müridi oldu.

1922 yılında ki ilk buluşmalarında, Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakura, Srila Prabhupada’dan Vedik bilgiyi İngilizce dilinde yaymasını rica etti. Bunu takip eden yıllarda Srila Prabhupada bir Bhagavad Gita tefsiri yazdı ve 1944’te yardım almaksızın ayda iki defa çıkan İngilizce bir dergi yayınlamaya başladı.

Srila Prabhupada’nın felsefi bilgisini ve adanmışlığını farkeden Gaudiya Vaişnava Topluluğu onu 1947 yılında “Bhaktivedanta” ünvanıyla şereflendirdi. 1950’de, elli dört yaşında Srila Prabhupada evlilik hayatından kendini çekti ve dört yıl sonrasında çalışmalarına ve yazmaya daha çok zaman adamak için vanaprastha (münzevilik) düzenini benimsedi. Srila Prabhupada, Radha-Damodara’nın tarihi ortaçağ tapınağında oldukça mütevazi koşullarda yaşadığı Vrindavan kutsal şehrine yolculuk yaptı. Orada bir kaç yıl boyunca derin çalışmalarla ve yazı yazmakla meşgul oldu. 1959’da yaşamın feragat düzenini (sannyasa) kabul etti. Radha-Damodara’da Srila Prabhupada’da hayatının başyapıtı olan çalışmasına başladı: 18.000 dizelik Srimad-Bhagavatam (Bhagavata Purana) ın çok cilti çevirisi ve yorumlanması. Aynı zamanda Diğer Gezegenlere Kolay Yolculuk (Easy Journey to Other Planets) kitabını da yazdı.

Bhagavatam’ın üç cildini basyıktan sonra, Srila Prabhupada manevi öğretmeninin görevini yerine getirmek üzere 1965’te Birleşik Devletlere geldi. O zamandan beri İlahi Lütuf Hindistan’ın felsefi ve dini klasiklerinin altmış ciltten fazla yetkin çevirisini, yorumlamasını ve özet çalışmalarını yapmıştır.

1965 yılında ilk kez bir kargo gemisiyle New York Şehrine vardığında Srila Prabhupada nerdeyse parasızdı. 1966’nın Haziran ayında Uluslarası Krişna Bilinci Topluluğunu kurduğunda nerdeyse bir yıllık büyük bir zorluk geçmişti. Onun dikkatli rehberliği altında, Topluluk on yıllık bir sürede neredeyse yüzbinlerce aşramı, okulları, tapınakları, enstitüleri ve çiflik topluluklarıyla dünya çağında bir konfederasyon haline geldi.

1968’de Srila Prabhupada Batı Virjinya tepelerinde deneysel bir Vedik topluluk olan New Vrindavan’I yarattı. New Vrindavan’ın, bin dönümden fazlasına büyüyen bir çiftlik komünitesinin başarısından ilham alarak, ardından öğrencileri Birleşik Devletlerde ve yurtdışında çeşitli benzer komüniteler kurdular.

1972 yılında İlahi Lütuf Dallas, Teksas’ta Gurukul okulunu kurarak Batı’ya ilkokul ve ortaokul Vedik sistemini tanıştırdı. Okul 1972 yılında üç çocukla başladı ve 1975’in başına kadar kayıtlar yüzelliyi buldu.

Srila Prabhupada aynı zamanda planlanlı bir Vedik Araştırmaları Enstitüsü alanı olan Batı Bengal, Hindistan’da ki Sridhama Mayapur’da ki büyük uluslarası bir merkezin inşasını da esinlemiştir. Benzer bir proje de Vrindavan, Hindistan’da ki görkemli Krsna-Balaram Tapınağı ve Uluslarası Misafir Evi’dir. Bunlar Batılıların birinci elden Vedik kültür deneyimi kazanmak için yaşayabileceği merkezlerdir.

Nitekim Srila Prabhupada’nın en önemli katkısı kitaplarıdır. Yetkinlikleri, derinlik ve anlaşılırlığı için akademik çevrelerce oldukça saygı duyulmakla beraber pek çok üniversite derslerinde standart ders kitabı olarak kullanılmaktadırlar. Onun yazıları onbir dile çevrilmiştir (bu sayı giderek artmış hala artmakta olup Türkçe da bu dillere dahil olmuştur). Sadece İlahi Lütuf Prabhupada’nın çalışmalarını yayınlamak üzere 1972 yılında kurulmuş olan Bhaktivedanta Book Trust (BBT) böylece Hint din ve felsefe alanında ki kitapların dünya çapında ki en büyük yayımcısı olmuştur.

Srila Prabhupada ileri yaşına rağmen kendisini altı kıtaya götüren konferans gezilerinde yerküreyi oniki kez dolaşmıştır. Hareketli bir zaman çizelgesine rağmen, Srila Prabhupada verimli bir şekilde yazmaya devam etmiştir. Onun yazıları Vedik felsefesi, dini ve kültürünün hakiki bir kütüphanesini oluşturur. Kendisi yayınları, kitapları, sözleri, etkinlikleri, insanlık için örnek teşkil eden yaşamı ve saf adanmışlığıyla hala daha bizlere rehberlik etmektedir.

JAYA SRİLA PRABHUPADA!

~*~*~*For english please read the rest of the entry~*~*~*


His Divine Grace
A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada
Founder-Acarya of the
Hare Krishna Movement

His Divine Grace A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada was born in 1896 in Calcutta, India. He first met his spiritual master, Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Gosvami, in Calcutta in 1922. Bhaktisiddhanta Sarasvati, a prominent devotional scholar and the founder of sixty-four branches of Gaudiya Mathas (Vedic institutes), liked this educated young man and convinced him to dedicate his life to teaching Vedic knowledge in the Western world. Srila Prabhupada became his student, and eleven years later (1933) at Allahabad, he became his formally initiated disciple.

At their first meeting, in 1922, Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakura requested Srila Prabhupada to broadcast Vedic knowledge through the English language. In the years that followed, Srila Prabhupada wrote a commentary on the Bhagavad-gita and in 1944, without assistance, started an English fortnightly magazine.

Recognizing Srila Prabhupada's philosophical learning and devotion, the Gaudiya Vaisnava Society honored him in 1947 with the title "Bhaktivedanta." In 1950, at the age of fifty-four, Srila Prabhupada retired from married life, and four years later he adopted the vanaprastha (retired) order to devote more time to his studies and writing. Srila Prabhupada traveled to the holy city of Vrndavana, where he lived in very humble circumstances in the historic medieval temple of Radha-Damodara. There he engaged for several years in deep study and writing. He accepted the renounced order of life (sannyasa) in 1959. At Radha-Damodara, Srila Prabhupada began work on his life's masterpiece: a multivolume translation and commentary on the 18,000-verse Srimad-Bhagavatam (Bhagavata Purana). He also wrote Easy Journey to Other Planets.

After publishing three volumes of Bhagavatam, Srila Prabhupada came to the United States, in 1965, to fulfill the mission of his spiritual master. Since that time, His Divine Grace has written over sixty volumes of authoritative translations, commentaries and summary studies of the philosophical and religious classics of India.

In 1965, when he first arrived by freighter in New York City, Srila Prabhupada was practically penniless. It was after almost a year of great difficulty that he established the International Society for Krishna Consciousness in July of 1966. Under his careful guidance, the Society has grew within a decade to a worldwide confederation of almost one hundred asramas, schools, temples, institutes and farm communities.

In 1968, Srila Prabhupada created New Vrndavana, an experimental Vedic community in the hills of West Virginia. Inspired by the success of New Vrndavana, then a thriving farm community of more than one thousand acres, his students founded several similar communities in the United States and abroad.

In 1972, His Divine Grace introduced the Vedic system of primary and secondary education in the West by founding the Gurukula school in Dallas, Texas. The school began with three children in 1972, and by the beginning of 1975 the enrollment had grown to one hundred fifty.

Srila Prabhupada also inspired the construction of a large international center at Sridhama Mayapur in West Bengal, India, which is also the site for a planned Institute of Vedic Studies. A similar project is the magnificent Krsna-Balarama Temple and International Guest House in Vrndavana, India. These are centers where Westerners can live to gain firsthand experience of Vedic culture.

Srila Prabhupada's most significant contribution, however, is his books. Highly respected by the academic community for their authoritativeness, depth and clarity, they are used as standard textbooks in numerous college courses. His writings have been translated into eleven languages. The Bhaktivedanta Book Trust, established in 1972 exclusively to publish the works of His Divine Grace, has thus become the world's largest publisher of books in the field of Indian religion and philosophy.

In the last ten years of his life, in spite of his advanced age, Srila Prabhupada circled the globe twelve times on lecture tours that have took him to six continents. In spite of such a vigorous schedule, Srila Prabhupada continued to write prolifically. His writings constitute a veritable library of Vedic philosophy, religion, literature and culture.

JAYA SRİLA PRABHUPADA!





0 yorum:

Copyright © 2008 - Hare Krishna Turkey - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template